Παραδείγματα εφαρμογής

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Net Metering σε κατοικίες

Είναι προφανές ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα σύστημα Net Metering τόσο μεγαλύτερη είναι και η οικονομία κλίμακος που επιτυγχάνεται και άρα τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος κάθε παραγόμενης κιλοβατώρας. Έτσι τα μεγαλύτερα συστήματα επιτυγχάνουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομία. Για αυτό το Net Metering αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την αντικατάσταση της χρήσης ορυκτών καυσίμων με ηλεκτρική ενέργεια.

net_metering_monokatoikia_serres_ecotexniki-gr_Στη λογική αυτή, ένα σύστημα Net Metering μπορεί να συνδυασθεί με μια αντλία θερμότητας ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η αντλία θερμότητας ή το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να καλυφθεί με ένα μεγαλύτερο σύστημα Net Metering, ώστε να μειωθεί και να κρατηθεί σταθερό το κόστος θέρμανσης και μετακίνησης για 25 ολόκληρα χρόνια.
Αναλύοντας ως τυπικό παράδειγμα μια κατοικία 150 τ.μ. με ετήσια κατανάλωση 5.000 kWh, η εγκατάσταση ενός μικρού συστήματος 3,25 kW μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος από 1.000 €/έτος σε 300 €/έτος, επιτυγχάνοντας έτσι ένα όφελος της τάξης των 700 € το πρώτο έτος λειτουργίας του συστήματος. Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση ετήσια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 8%, το ετήσιο οικονομικό όφελος αυξάνεται στα 1.050€ για το 7ο έτος λειτουργίας του συστήματος. Η απόσβεση γίνεται περίπου σε 7 ½ έτη, ενώ η καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης κυμαίνεται περίπου στο ποσό των 28.000 €. 

Επισημαίνεται ότι η καθαρή παρούσα αξία μιας επένδυσης είναι ουσιαστικά το συνολικό οικονομικό όφελος που προκύπτει κατά τη διάρκεια των 25 ετών λειτουργία του συστήματος εκφρασμένο στη σημερινή αξία χρήματος και αφού αφαιρεθεί το κόστος αγοράς και συστήματος. Με λίγα λόγια, εκφράζει απόλυτα τη σημερινή αξία της επένδυσης.net_metering_monokatoikia_serres_ecotexniki-gr2_

Αντίστοιχα, αν στο ίδιο παράδειγμα προστεθεί μια αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών 14 kW, η ετήσια κατανάλωση
ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται στις 10.000 kWh/έτος και καλύπτεται με την εγκατάσταση ενός συστήματος NetMetering ισχύος μόλις 6,5 kW. 
 

Σε αυτή την περίπτωση, το συνολικό ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης της κατοικίας μειώνεται από 3.250€ στα 900€ το πρώτο έτος λειτουργίας. Θεωρώντας μια μέση ετήσια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης της τάξης του 8%, το οικονομικό όφελος αυξάνεται στα 3.630 € για το 7ο έτος λειτουργίας του συστήματος. Η απόσβεση επιτυγχάνεται πάλι περίπου στα 7 ½ έτη, έχοντας επιπλέον ως όφελος τα πλεονεκτήματα που παρέχει η θέρμανση με αντλία θερμότητας, δηλαδή σταθερή και καθαρή θέρμανση, που συνδυάζεται με τη σταθερότητα που προσφέρει το Net Metering. Η καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης αυξάνεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 100.000 €.

Net Metering σε επιχειρήσεις

net_metering_epixeiriseis_serres_ecotexniki.gr2Όπως αναφέραμε, τα συστήματα που εγκαθίστανται για να καλύψουν μεγαλύτερες καταναλώσεις επιτυγχάνουν ταχύτερη απόσβεση. Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση από τις κατοικίες, το οικονομικό όφελος από την εγκατάσταση ενός συστήματος Net Metering είναι μεγαλύτερο.
Εκτός αυτού όμως, η εγκατάσταση ενός συστήματος Net Metering είναι ακόμα πιο ευνοϊκή, αφού υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης του ΦΠΑ αλλά και μείωσης του φόρου της επιχείρησης, λόγω της ετήσιας απόσβεσης του συστήματος, ενώ αποτελεί και επιλέξιμη δαπάνη κατά την ένταξη της επιχείρησης σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης.

Έτσι λοιπόν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση στη φορολογία από τις αποσβέσεις ή κάποια επιχορήγηση, μια επιχείρηση με ετήσια κατανάλωση 15.000 kWh μπορεί να εξοικονομήσει τον πρώτο χρόνο περίπου 2.100 €/έτος, απλά με την εγκατάσταση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών 10 kW. Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση ετήσια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 8%, το οικονομικό όφελος το 7ο έτος, ανέρχεται στο ποσό των 3.200 €. Η απόσβεση επιτυγχάνεται σε περίπου 5 ½ έτη, ενώ η καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 86.500 €.

Αντίστοιχα μια επιχείρηση με ετήσια κατανάλωση 40.000 kWh μπορεί να εξοικονομήσει άμεσα 4.300 €/έτος με την εγκατάσταση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών 27,5 kW, αρκεί βέβαια να βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα και να έχει παροχή με συμφωνημένη ισχύ τουλάχιστον 55 kVA. Το οικονομικό όφελος το 7ο έτος ανέρχεται στο ποσό των 6.700 € και η απόσβεση επιτυγχάνεται περίπου σε 6 ½ έτη. Η καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης είναι περίπου 175.000 €.

Πέρα όμως από την καλή οικονομική απόδοση της επένδυσης σε σχέση με τα σημερινά τραπεζικά επιτόκια, πιο σημαντικό είναι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν μια τέτοια λύση απολαμβάνουν μια σταθερότητα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, αφού πια δεν εξαρτώνται από τα σκαμπανεβάσματα των αγορών που μεταβάλλουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.